8 mars. Internationella kvinnodagen. Vi ska prata lite kvinnlig könstympning tänkte jag. Ett av Läkarmissionens projekt drivs sedan många år i Kenya. Jag har aldrig varit där. Jag brinner för gatubarn så jag har ju besökt Uganda och Kongo men aldrig varit i Kenya. Könstympning är en fruktansvärd handling och framför allt i västra Kenya där traditionen är stark, där har Läkarmissionen arbetat i över 20 år för att förändra attityder, sprida information men också skapat trygga läger under den period då de flesta flickor omskärs.
Enligt lagen är det förbjudet men förekommer ändå. Det är först efter att en flicka är omskuren då man avlägsnar vissa delar av klitoris och blygdläppar som hon anses vara en kvinna. Detta görs utan bedövning! Det firar med dans, fest och blommor. Men de familjer som vägrar låta sina barn utsätts för detta upplever ofta ett stort socialt stigma, utanförskap och flickorna riskeras att mobbas i skolan. På de två lägren som Läkarmissionen driver får flickorna utbildning om sin kropp, deras självförtroende stärks och de får träffa andra i samma situation.
”För 200 kronor kan man hjälpa till i arbetet för att stoppa könsstympning och ge flickor ett tryggt alternativ under perioden när de riskerar att utsättas. Internationella kvinnodagen är en viktig dag för systerskapet, och vi hoppas att man ska se just bortom de nationella gränserna till tjejerna i andra delar av världen som behöver vår hjälp, säger Eva från Läkarmissionen”.
En lägerplats för att skydda dessa barn under den period då flest övergrepp sker kostar 200 kr. Här kan du enkelt sätta in pengar på swish på 90 00 217. Märk detta med #varjeflicka
Om du inte har swish kan du via denna länk stötta.
Kanske jag vid nästa resa åker till Kenya. Det är ett oerhört viktigt arbete som drivs. Framför allt att informera och utbilda så detta vansinne får ett slut.